Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

On optimism

Kai giati pistevo oti i lisi den ine na metakomisoume sti Gavdo!

Optimism is a political act.

Entrenched interests use despair, confusion and apathy to prevent change. They encourage modes of thinking which lead us to believe that problems are insolvable, that nothing we do can matter, that the issue is too complex to present even the opportunity for change. It is a long-standing political art to sow the seeds of mistrust between those you would rule over: as Machiavelli said, tyrants do not care if they are hated, so long as those under them do not love one another. Cynicism is often seen as a rebellious attitude in Western popular culture, but, in reality, cynicism in average people is the attitude exactly most likely to conform to the desires of the powerful – cynicism is obedience.

Optimism, by contrast, especially optimism which is neither foolish nor silent, can be revolutionary. Where no one believes in a better future, despair is a logical choice, and people in despair almost never change anything. Where no one believes a better solution is possible, those benefiting from the continuation of a problem are safe. Where no one believes in the possibility of action, apathy becomes an insurmountable obstacle to reform. But introduce intelligent reasons for believing that action is possible, that better solutions are available, and that a better future can be built, and you unleash the power of people to act out of their highest principles. Shared belief in a better future is the strongest glue there is: it creates the opportunity for us to love one another, and love is an explosive force in politics.

Great movements for social change always begin with statements of great optimism.

27 σχόλια:

ilias είπε...

η αισιοδοξία ειναι παντα επιθυμητή σιγουρα, αλλα δεν αρκει να εισαι μονο αισιοδοξος' χρειάζεται να δρασεις για να αλλαξεις την κατασταση. Πρεπει να παραδεχτω οτι ο ομπαμας μιλαει συμπαθητικά, σιγουρα καλυτερα από οποιοδήποτε president of the united states i have seen.

ριξε μια ματια και σε αυτο ομως
http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/id=83445168,10107248,89238320,2348016

και μην ξεχνάτε...dog bless the united states of america

niki είπε...

Αυτό ακριβώς λέει το κείμενο που ανέβασα. Χωρίς την πίστη οτι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο (ο ορισμός της αισιοδοξίας)πώς μπορείς να δράσεις;

Ο κυνισμός είναι σαν να υποτάσσεσαι σ'αυτούς που θέλουν να σε πείσουν οτι τίποτα δεν αλλάζει. Γιατί αυτό τους συμφέρει. Και κυνισμός είναι η αρρώστια που μας τρώει στην Ελλάδα. Αποκαλύπτεται το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο, η διαφθορά υπάρχει παντού και η μόνη συλλογική απάντηση σ'αυτή την κατάσταση είναι τα αστεία και η σάτιρα στην τηλεόραση και στις παρέες. Γιατί τι άλλο να κάνουμε αφού 'μια ζωή η Ελλάδα έτσι θα είναι'.

Ο Ομπάμα δεν τα λέει μόνο συμπαθητικά. Κατάφερε να ενώσει απίστευτα ετερογενείς ομάδες ανθρώπων (πολλοί από αυτούς ήταν απαθείς και αρνιούνταν να ψηφίσουν σε όλην την προηγούμενη ζωή τους)γύρω από μηνύματα που ο κόσμος είχε να ακούσει δεκαετίες τώρα.

Το μόνο κοινό που έχουν οι πρόεδροι που αναφέρει ο Βρανάς στο άρθρο του είναι οτι ήταν Δημοκρατικοί. Ε, αυτό δε μας λέει και τίποτα, εκτός από απαρίθμηση ιστορικών γεγονότων. Φοβερή πολιτική ανάλυση. Και ναι, απογοήτευσαν όλοι αυτοί οι πρόεδροι. Και ο Ομπάμα μπορεί να απογοητεύσει. Κατάφερε όμως κάτι που κανείς δεν είχε καταφέρει από την εποχή του Μ. Λ. Κινγκ. Να κάνει ξανά τους πολίτες να πιστέψουν οτι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει, έστω και λίγο, προς το καλύτερο, αρκεί να το πιστέψεις και αυτή η πίστη σου να σε οδηγήσει στο να πράξεις.

Του Βρανά του είναι πολύ εύκολο να απορρίπτει με ισοπεδωτική λογική. Και κυνισμό. Εξάλλου έχει να μας πουλήσει και διανόηση, γιατί το να διαφωνείς και να είσαι κυνικός δυστυχώς θεωρείται υψηλή διανοητική άσκηση στην Ελλάδα αλλά και αλλού. Δεν ξέρω τι πανηγύρια κάνουν οι 'σοσιαλιστές' και 'εκσυγχρονιστές' στην Ελλάδα και είμαι σίγουρη οτι θα είναι γελοία. Αλλά είναι λόγος αυτός να προσπαθείς να μειώσεις τη σημασία μιας ιστορικής μέρας για την παγκόσμια κοινωνία (μαύρος αφροαμερικανός πρόεδρος, με καταγωγή από την Κένυα, μεγαλωμένος στην Ινδονησία, με μουσουλμανικό όνομα)επειδή στην Ελλαδίτσα κάποιοι 'εκσυγχρονιστές'βρήκαν αφορμή να το γιορτάσουν; Είναι καιρός να αρχίσουμε να βλέπουμε λίγο μακρύτερα από τη μύτη μας.

ilias είπε...

ενα χελιδονι δεν φερνει την ανοιξη και ενας προεδρος δεν μπορει να καλυτερέψει τον κοσμο. Το να ξεγελάσεις τους αμερικανους δεν νομιζω οτι ειναι το πιο περιπλοκο πραγμα στον κοσμο. Ναι, τους εκανε να πιστεψουν οτι θα υπαρξει αλλαγη και πιθανοτατα θα υπαρξει.
Αλλα για μενα ο ομπαμας δεν ειναι τιποτα απαραπανω απο ενας καλος ρητορας που εκμεταλλευτικέ μια κριση, μια ανικανη κυβερνηση 8 χρόνων ΚΑΙ το χρωμα του για να ενωσει αυτο το ετεροκλητο πληθος που λες.Μεχρι να αποδειξει το αντιθετο τουλαχιστον.

αναφερεις οτι εκανε τους αμερικανους να πραξουν..Πιστευεις αληθεια οτι το να ψηφισεις εναν μαυρο προεδρο θεωρειτε πρωτοποριακη πραξη ??? η μηπως πιστευεις οτι τωρα που βγηκε ο ομπαμα απο την μια μερα στην αλλη θα αποκτισουν πολιτικη συνείδηση δωρο με το μπικ μακ.?.

Τελος για τον βρανα, τον χεζω..και αυτον και την ελευθεροτυπια και τους ''σοσιαλιστες''.αλλα τοση αισιοδοξια (οχι μονο απο εσενα, γενικα)για εναν προεδρο..!!!..μπαστα λιγο..!!!.στην τελικη ολοι οι πολιτικοι μεχρι και την μερα που εκλεγονται καλα τα λενε. Απο εκει και περα θα ειμαστε σε θεση να τους κρινουμε. Και ακομα και τοτε ισως η ιστορια τους δικαιωσει και μεινουν στην ιστορια ως καλοι πολιτικοι -ηγετες και οχι αντικειμενικα για το συνολικα τους εργο. Η ιστορικη αναδρομη του βρανα σε αυτο βοηθαει. στο να μας θυμισει οτι πολιτικοι που εχουν μεινει στην ιστορια ως ατσαλακωτοι δεν ηταν και τοσο αθωοι.(μην πας μακρυα βλ. σιμητη)

οπως και ναχει ειναι η πρωτη απο μια σειρα αλλαγων που θα δουμε τα επομενα χρονια, οχι μονο στον πολιτικο τομεα. Be prepared.

Υ.Γ. νικουλα αν εχεισ χρονο κανε μου ενα σχολιο ως οικονομολογα πανω στο κειμενακι για την κριση που σου εστειλα

dafni είπε...

Η αισιοδοξία από μόνη της είναι δράση τόσο αποτελεσματική. Ακόμα και στην καθημερινότητά μας μέσα από απλά πράγματα μπορούμε να το αντιληφθούμε. Μπορεί να θες και να προσπαθείς για κάτι αλλά αν δεν έχεις θετική στάση κι αν δεν το πιστεύεις βαθιά μέσα σου δεν μπορείς να το καταφέρρεις όσο κι αν "πρακτικά" μπορείς. Γι' αυτό ακριβώς η αισιοδοξία και η θετική σκέψη από μόνες τους αποτελούν δράση και πράξη. Γι' αυτό όλοι όσοι από τη μια λένε ότι θέλουν κάτι καλύτερο, χωρίς ποτέ να προτείνουν κάτι ουσιαστικό, κατηγορώντας και αμφισβητώντας τα πάντα, δεν καταφέρνουν να αλλάξουν τίποτε παρά μένουν στη μιζέρια τους και στον απόλυτο διαχωρισμό από όλους αυτούς που τους βλέπουν σαν "εχθρούς" τους. Κι αυτά τα λέω επειδή συμφωνώ τόσο πολύ μαζί σου Νίκη όσον αφορά σε όλους αυτούς τους διανοούμενους και τους αντιρρησίες που το μόνο που έχουν να πουν και να δώσουν είναι αρνητικά σχόλια και κατηγόριες, μιζέρια για την κατάντεια του κόσμου και της ζωής, ισοπέδωση των πάντων ακόμα και της ελπίδας. Κι όταν κάποια στιγμή μέσα στις δύσκολες φάσεις που περνάμε γενικά σαν ανθρωπότητα έρχεται κάτι που έστω μπορεί να σου δώσει ελπίδα και μπορεί να σε κάνει να πιστέψεις, ακόμα κι εκεί όλοι αυτοί που τόσο καιρό μιλούσαν για αλλαγές δεν το δέχονται, και παραμένουν μέσα στα περιορισμένα όριά τους και στην αρνητική και επιθετική στάση τους για όλα. Κι αυτοί όλοι μάλλον δεν θα δέχονται ποτέ τίποτε καινούριο παρά θα θέλουν να κριτικάρουν χωρίς να μπαίνουν στο χορό, όλους τους υπόλοιπους και τις ενέργειές τους, ενώ η μόνη δική τους ενέργεια είναι μια αντιπρόταση αλλά καμιά πρόταση και καμιά πίστη σε ένα καλύτερο μέλλον.
Και είναι τόσο αλήθεια το ότι ενώ κοροϊδεύουμε για τις καμπούρες των άλλων δεν βλέπουμε την δική μας!Κι αυτό είναι η κατάρα μας. Είναι σαν τους εξτρεμιστές. Από οποιαδήποτε μεριά κι αν υποστηρίζεις ή κάνεις μια υπερβολή, αυτό καθεαυτό είναι υπερβολή!Εσύ πιστεύεις πως εσύ είσαι σωστός και ο άλλος από την αντίπερα όχθη πιστεύει ότι εκείνος είναι σωστός, και κανείς δεν βλέπει ότι ο ένας εναντιώνεται και μισεί αυτό που στην ουσία αποτελεί και την ίδια του τη φύση.
Δεν αντέχω πλέον αυτή την ισοπέδωση των πάντων. Από τη μια "όλα είναι χάλια, ο κόσμος πάει από το κακό στο χειρότερο" και δεν συμμαζεύεται κι από την άλλη όταν κάτι καλό πάει να φανεί, αντί να πούμε "κοίτα να δεις τελικά τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα, κι ίσως αρχίζουν να αλλάζουν", υπάρχουν πολλοί που συνεχίζουν να μένουν στα "χάλια" και βγάζουν και ιστορίες συνωμοσίας ότι δεν είναι καλό αυτό, θα μας την φέρουν αλλιώς, είναι παραπλάνηση κ.τ.λ. Μα τελικά η απαισιοδοξία αυτή και η τόσο περιορισμένη σκέψη είναι αυτή από μόνη της δράση (αρνητική)!Γι' αυτό συμφωνώ απολύτως στο ότι η αισιοδοξία αντίστοιχα είναι από μόνη της κι αυτή δράση (θετική). Και όλα αυτά τα βλέπουμε με παραδείγματα μέσα από την καθημερινότητα όπως είπα και πριν. Ακόμα και τη ρουτίνα μας, αυτό το ότι κάθε μέρα κάνουμε το ίδιο και βαριόμαστε, ακόμα κι αυτό από τη σκέψη μας εξαρτάται, από το πως φορτίζουμε τις κατστάσεις και πως αφήνουμε τη σκέψη να μας παρασύρει καταλήγωντας να δώσουμε σε οτιδήποτε μια συγκεκριμένη "μορφή". Αν ξυπνήσεις το πρωί και πεις (να το πιστεύεις όμως) "σήμερα είναι πολύ ωραία μέρα και θα είναι όλη μέρα", βγεις έξω κάνεις με όρεξη και διάθεση ότι έχεις να κάνεις, όλα θα είναι όμορφα. Ακόμα και στον δρόμο αν είσαι χαμογελαστός θα βρεθεί και κάποιος άλλος να ανταποκριθεί στο χαμόγελο. Αν είσαι κατσούφης δεν θα έχεις επικοινωνία με κανέναν ή μάλλον το πολύ πολύ να βρεις κι άλλον κατσούφη και να τσακωθείτε. Τα πράγματα πολλές φορές δεν είναι όμορφα ή άσχημα από μόνα τους. Αλλά είναι ότι εμείς επιλέγουμε. Ακόμα και ο πόνος που υπάρχει στη ζωή μας. Πολλές φορές τον νιώθουμε σαν τιμωρία και προσπαθούμε να βρούμε την αιτία του. Όμως, αν δεχτούμε ότι οτιδήποτε που μας προκαλεί πόνο, ίσως συμβαίνει επειδή έχει να μας δώσει κάτι, και ότι πονάμε επειδή στην ουσία υπάρχει κάτι που δεν μπορούμε να διακρίνουμε, τότε όταν τον αποδεχτούμε ίσως να μπορέσουμε να διακρίνουμε κιόλας αυτό που δεν βλέπαμε και στην τελική να νιώσουμε και ευγνώμονες που πονούσαμε.
Ελπίζω να μην έγινα πολύ θεωρητική και να μην προκαλέσω παρεξηγήσεις. Δεν εννοώ ούτε ότι ο Ομπάμα είναι η λύση για όλα, ούτε ότι είμαι μαζόχα και θέλω να πονάω. Αυτό, όμως, που εννοώ είναι ότι ναι είναι πρωτοποριακή η συμετοχή αυτών που πήγαν να ψηφίσουν στην Αμερική και είναι πρωτοποριακό που ψηφίστηκε μαύρος Πρόεδρος από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν είχε ξαναγίνει. Το καθετί είναι πρωτοποριακό υπό συγκεκριμένες συνθήκες και δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις παραπάνω από όσα μπορούν να γίνουν. Και δεν το λέω πεσιμιστικά. Κάθετι θέλει τον χρόνο του και γίνεται σταδιακά. Όπως ένα παιδί στεναχωριέται όταν χάνει το παιχνίδι του, έτσι κι ένας ενήλικας στεναχωριέται όταν χάνει την δουλειά του. Το πως νιώθουν την απώλεια και οι δύο είναι ακριβώς το ίδιο. Άρα τον έναν και τον άλλον πρέπει να τους αντιμετωπίσεις με τον ίδιο τρόπο, σε διαφορετικό επίπεδο το καθέναν. Δεν μπορείς να έχεις απαίτησεις από ένα τρίχρονο να μην στεναχρηθεί επειδή για σένα που δεν παίζεις πια με παιχνίδια δεν είναι σημαντικό. Για εκείνο είναι και το σημαντικότερο είναι να το σεβαστείς ακόμα κι αν δεν μπορείς να το νιώσεις.
Επίσης, σε κάθε πολιτισμό υπάρχουν πολλές διαφορές και πολλοί τρόποι έκφρασης. Στην Αμερική ο Πρόεδρος λέει god bless America ενώ στην Ελλάδα θα έτρωγε ντομάτες αν ακουγόταν κάτι τέτοιο. Το να αποδεχτούμε το διαφορετικό και να σταματήσουμε να τα βλέπουμε όλα τόσο διαχωριστικά κι εγωιστικά είναι νομίζω επίσης κάτι που θα έφερνε πολλά θετικά αποτελέσματα. Αν η Αμερική βγάλει το στρατό από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, δεν με νοιάζει αν ο Πρόεδρος συνεχίζει να λέει god bless America. Και στην Κορέα τρώνε σκυλιά. Πρέπει να καταδικάσουμε ένα έθνος γι' αυτή τους συνήθεια, επειδή υποτίθεται ότι εμείς είματε φιλόζωοι; Στην τελική εμείς τρώμε τόσο περισσότερο κρέας σε σύνολο από τους κορεάτες που χαλάλι τους μερικοί σκύλοι. Σε κάποιες περιπτώσεις καλύτερα να βλέπουμε τις πράξεις τις ουσιαστικές ακόμα κι αν εκφράζονται με έναν τρόπο διαφορετικό από αυτόν που έχουμε συνηθίσει.
Κι αν ο Ομπάμα είναι ένας καλός ρήτορας που εκμεταλλεύτηκε όλες τις ευνούμενες γι' αυτόν συγκυρίες πολύ καλά έκανε και πολύ καλό είναι και για τους αμερικάνους!Στην πολιτική εννοείται ότι θα εκμεταλλευτείς καταστάσεις και θα είσαι και διπλωμάτης. Κι όλα αυτά εκτός από αρνητική χροιά έχουν και θετική. Εμένα τουλάχιστον πολύ μου άρεσε που πρώτη φορά στα σύγχρονα χρόνια άκουσα έναν λόγο με πολύ ενδιαφέρον από έναν άνθρωπο που μου ήταν συμπαθής. Όλοι οι άλλοι όταν βγαίνουν να μιλήσουν χρησιμοποιούν αυτόν τον απαίσιο λεγόμενο ξύλινο λόγο κι ανάθεμα αν βρίσκονται σε επαφή με αυτά που λένε!Οι οποίοι κιόλας όσο μιλάνε τόσο περισσότερο τους σιχαίνεσαι.
Δεν λέω ότι όλα από σήμερα θα είναι καλύτερα γιατί σε καμιά περίπτωση δεν αλλάζει τίποτε από τη μια μέρα στην άλλη. Αλλά ας δέχτουμε μια φορά, ας παραδεχτούμε κι ας πιστέψουμε ότι είναι όντως αισιόδοξο και ελπιδοφόρο ότι οι αμερικάνοι ψήφισαν και ψήφισαν τον Ομπάμα.Μπορεί να διαψευστούμε....Αλλά τουλάχιστον όπως και να το κάνουμε δεν θα είναι τα πράγματα τόσο άσχημα όσο με τον προηγούμενο. Ίσως χρειαζόταν κι η Αμερική να φτάσει στον πάτο για να ξυπνήσει. Αλλά νομίζω ότι μετά από τους δίδυμους πύργους και την οικονομικη κρίση κάτι έχει αρχίσει και καταλαβαίνει και αυτή η εκλογή νομίζω είναι η σημαντικότερη απόδειξη.
Και κάτι ακόμα ο κόσμος μπορεί να μην έχει πολιτική συνείδηση. Αλλά ζει και δρα πολιτικά θέλει δεν θέλει. Η κάθε πράξη μας σχεδόν είναι πολιτική. Γνώμη μου: δεν τον κατηγόρω, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν πολιτικοί πως είναι δυνατόν να έχει πολιτική συνείδηση;
Αισιοδοξία ναι. Αυτό είναι επανάσταση. Με τα πόδια όμως στη γη και με νου διευρυμένο.

niki είπε...

Paidia poli goustaro ti sizitisi pou anixame ke efharisto ton obama pou tin ekane pithani! (plaka kano)

I apantisi mou stin apantisi tou ilia stin apantisi mou tha erthi avrio giati tora ime grafio ke fevgo sferati na xenagiso to zevgos Linaki sto london by night.

Filakia

ilias είπε...

δαφνουλα δεν σου κρυβω οτι σεχασα..δεν ξερω σε τι να σου πρωτοαπαντισω..λοιπον συμφωνω με πολλα και επισης διαφωνω με πολλα απο αυτα που λες..και δεν εχω καθολου χρονο να σου απαντησω τωρα..ναι η αισιοδοξια ειναι επανασταση και δεν ειπα να μην ειμαστε αισιοδοξοι αλλα πρεπει επισησ να ειμαστε και επιφυλακτικοι..τελπα τοσα πολλα να πω και το σο λιγος χρονος...ας πουμε οτι αν αποσυρει τον στρατο απο το Ιρακ θα τον παραδεχτω..και αφου ειναι τοσο καλος ανθρωπος η λογικη λεει οτι ΠΡΕΠΕΙ νατο κανει...

υγ και μενα μαρεσει που ξαναζει το βγλογκ αλλα την χειρωτερη περιοδο για μενα...ΠΗΧΩ στο διαβασμα

βεσιτος μπαντις

elli είπε...

Γιατί στην Γαύδο.

Το αίτημα να πάμε στην Γαύδο πρώτα από όλα δεν έχει άμεση σχέση με τον ίδιο τον τόπο της Γαύδου αλλά είναι ένα σημείο, ένα σύμβολο ενός διαφορετικού τρόπου ζωής. Εκφράζει, για κάποιους από μας, την επιθυμία για μια ζωή χωρίς ηγέτες και αφεντικά, για μια ζωή που χρειάζεται να βασιζόμαστε μόνο ο ένας στον άλλον χωρίς να περιμένουμε ποιον πρόεδρο θα ψηφίσει ένας λαός στην άλλη μεριά του κόσμου. Ο άνθρωπος που επιλέγει να αποδεσμευτεί από όλα αυτά δεν είναι πεσιμιστής ούτε μίζερος (κυνικός βέβαια είναι με την φιλοσοφική έννοια του όρου). Η ιδέα του να ζεις ελεύθερος σε πλήρη αρμονία με την φύση, του να είσαι αυτάρκεις και να μην εξαρτάσαι από την εκάστοτε εξουσία και μέσο πλουτισμού (αυτό δεν συμβαίνει ακόμα αλλά μπορούμε να το καταφέρουμε) είναι πλήρως ρομαντική (ο όρος εδώ χρησιμοποιείται με την λαϊκή του έννοια). Πόσο θάρρος και πυγμή χρειάζεται για να τολμήσεις ένα τέτοιο εγχείρημα; Πόσο έχεις να πολεμήσεις στη ζωή σου για να το κάνεις να λειτουργήσει σε βάθος χρόνου έτσι ώστε να μην είναι μια νεανική τρέλα αλλά ένας τρόπος ζωής που θα στηρίξει και άλλες γενιές μετά από την δική σου;
Προσοχή δεν μιλάω για τον πλήρη πριμιτιβισμό αλλά για έναν παράλληλο τρόπο χρήσης της σύγχρονης γνώσης και εργαλείων σε συνδυασμό με παραδοσιακές τεχνικές και μια δομή κοινωνίας αντιιεραρχικής και αυτόνομης.

Για την πολιτική

Για αυτόν τον τρόπο ζωής, που τουλάχιστον επιλέγω εγώ, δεν με ενδιαφέρει άμεσα ο καινούργιος πρόεδρος των αμερικανών. Βεβαία, η πολιτική του σε σχέση με το περιβάλλον με καίει και με τρώει. Όπως επίσης και η πολιτική του σε σχέση με την εκμετάλλευση των ανθρώπων (πόλεμος – εργασία) κάτι που βέβαια δεν πρόκειται να αλλάξει, το πολύ να αλλάξει πρόσωπο, διότι ο καπιταλισμός θα παραμείνει καπιταλισμός και η εκμετάλλευση είναι βασική του συνιστώσα. Υπάρχει και gay καπιταλισμός και bio καπιταλισμός και μαύρος καπιταλισμός εξίσου. Πολλά καλά μπορεί να κάνει ο obamas [σίγουρα είναι καλύτερος από τον bush, τουλάχιστον είναι χαρισματικός άνθρωπος και όχι στόκος], ίσως μπορεί να καλυτερέψει την ζωή κάποιον ανθρώπων, ίσως να αποσύρει τα στρατά από το ιρακ. Καλή η αισιοδοξία αλλά μην ονειροβατούμε, ένας προεκλογικός διαφημιστικός λόγος μιας ενδιαφέρουσας προσωπικότητας δεν μπορεί και δεν θέλει να αλλάξει τον κόσμο [τουλάχιστον όπως τον ονειρεύομαι εγώ]. Επίσης ένας πρόεδρος δεν κυβερνάει μια χώρα…ο πλανήτης ελέγχεται από το κεφάλαιο που δεν έχει ψυχή ούτε συνωμοτεί εναντίον κανενός μας, μας έχει όλους χεσμένους, εκεί είναι το πρόβλημα.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε [όχι πως έχω ιδιαίτερες γνώσης ιστορίας]. Κι άλλοι τέτοιοι μεσσίες, χαρισματικοί πολιτικοί έχουν έρθει στο προσκήνιο στο παρελθόν [βλέπε Αντρέα Παπαντρέου] που οι άνθρωποι πίστεψαν σε αυτόν και που ίσως για κάποια χρόνια έζησαν πολύ καλύτερα από ότι ζούσαν. 8 χρόνια έσπειρε – 20 χρόνια θέριζε το πασοκ… που είμαστε τώρα;
και να’μαστε τώρα εδώ χωρίς αποσκευές και με ένα τόσο ωραίο φεγγάρι…..
Η αισιοδοξία θα μας σώσει συμφωνώ και η πίστη αλλά όχι σε έναν πρόεδρο αλλά στον ίδιο μας τον εαυτό στις σχέσεις που χτίζουμε μεταξύ μας.

Γράφω λίγο μπουρδουκλωμένα, ελπίζω να μην κούρασα και να έγινα κατανοητή…
Συγγνώμη και ευχαριστώ

elli είπε...

Όσο για τα σκυλιά και τον θεό. Από τη μια έχει ενδιαφέρον που συγκρίνεις την θρησκεία με την σκυλοφαγία (!) αλλά νομίζω ότι ο συσχετισμός σου είναι άκυρος. Το να πιστεύεις στον θεό και στο έθνος σου και να χρησιμοποιείς το όνομα του για να σε εμπιστεύονται οι ψηφοφόροι σου, το να υπερτονίζεις τους θεσμούς της οικογένειας και να τονίζεις τα προσωπικά σου (όσον αφορά τα το love of his life, the new first lady!!) έχει άμεση σχέση με την πολιτική σου πρακτική και ωριμότητα και καμία σχέση δεν έχουν με το αν τρως σκύλους ή καμήλες, ή σου αρέσουν οι ξανθιές ή οι μελαχρινές γκόμενες. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα και η πολιτική δεν έχει σχέση με την μάσα.

dafni είπε...

Δεν συσχέτισα σε καμία περίπτωση τα σκυλιά με την θρησκεία.

zOugLaS είπε...

Mori mpalotsa den mporeis na grapseis sta ELLINIKA!!!!
ALHTES ROUFIANOI DIMOSIOGRAFOI!!!!!

ilias είπε...

molis egrapsa ena keimeno sentoni alla otan phga na to dhmosieysw me eixe petaksei apo to net kai to exasa...skata..ayrio pali..adios buddies.

y.g. twra poy eimaste oloi edw...paramonh xristougenwn petaw gia londino tha katsw gia tis giwrtes ekei me ta aderfia mou kai tha gyrisw 6 genari ellada..opote apo konta ta leme ellada..niki tha exeis gyrisei london mexri tis6?

elli είπε...

λιακο γράφε στο γουορντ για να διαφευγεις αυτούς τους κινδύνους...περιμένω το σεντόνι σου. ειδα και το κατρελ σου σημερις παρκαρισμένο αλλού. ποιος το χρησιμοποιεί?
φιλια

ilias είπε...

nai to kserw oti tha eprepe na grafw se word alla mou bghke ligo aytormita. tespa mhn permeneis kai polu giati mallon tha argisw na ksanagrapsw, apo ayrio ta kefalia mesa pali..

to amaksi tha eprepe na to pernei o zouglas gia kamia bolta alla to mono pou kanei aytos einai sxolia gia ta greeklish SE GREEKLISH !!!!
opote to pernei h aderfh mou

polla filia

niki είπε...

Sapie ilithie vlaka, to kimeno itan sta agglika, siga min kathomouna na to metafraso gia sena!!!

Ki ego etimazo sentoni apantisi (sto word fisika, hoho).

Den to perimena oti to kimenaki tha eferne toses logomahies. Poli m'aresi.

Buddies, sas agapo.

elli είπε...

anamenw me polu euxaristhsh...
kai egw sas agapw filoi mou....

bororo είπε...

ουφ... επιτέλους το διάβασα όλο, πολυγραφότατοι μου γενίκατε ξαφνικά όλοι σας!

Και ξεκινάω κι εγώ, το αρχικό κείμενο, πραγματικά μου αρέσει και με βρίσκει λογικά και συναισθηματικά σύμφωνο, ενώ παράλληλα με βρίσκει πρακτικά αντίθετο! Εξηγούμαι, μου αρέσει που υπάρχει "ο άνεμος της αλλαγής" ή "η ώρα της αλλαγής" γουστάρω ρε παιδί μου, αισθάνομαι -Ζωντανός- στην ιστορία ΑΛΛΑ (όλα αυτά που λέει το άρθρο τέλος πάντων)

Πιστεύω ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, δεν πιστεύω ότι ο ομπάμα είναι ο μεσσίας, απλά η εκλογή ομπάμα δίνει αισιόδοξα μηνύματα ως προς τον κοιμισμένο αμερικάνικο λαό, το γεγονός δηλαδή ότι έβγαλε ΜΑΥΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΟΝΟΜΑΤΙ ΧΟΥΣΕΙΝ!

πείτε μου εσείς πόσο πιθανό το έχετε στην Ελλάδα να βγει αλβανός πρωθυπουργός (όχι ότι εγώ το θέλω) αλλά προσπαθώ να τονίσω την σημασία της αμερικανικής ψήφου!

Αισιόδοξος λοιπόν για τον αμερικάνικο λαό, σκεπτικός για τον νέο πρόεδρο και κυνικός για την "Ελλάδα ρε γαμώτο"!

Τώρα για αυτό-νομες, αυτό-οργανωμένες αυτό-γενικότερα κοινωνίες είμαι ΠΟΛΥ συνειδητά αηδιαστικά κυνικός! Δεν μπορώ να διανοηθώ μια κοινωνία με αυτούς τους όρους, όχι γιατί δεν μπορεί να γίνει, αλλά πολύ απλά γιατί θα είναι τελειώς αναποτελεσματική, σαν μια συνεχή μαστούρα ρε παιδί μου.. Καλά είναι, αλλά προοδεύουμε καθόλου;

elli είπε...

den katalabainw giati sunxeeis thn auto-genikotera me thn mastoura... 8a h8ela enan pio oloklhromeno sullogismo parakalw.
pio shmantiko omws gia mena einai na mou oriseis ti shmainei proodos. proodos os pros ti? prepei na ginoume polu prosektikoi kai sugekrimenoi. koinwnikh proodos-episthmonikh proodos-texnologikh proodos-filosofikh? gia poia proodo milas esu kai ti taxuthta 8es na exei gia na sou fainete 'apotelesmatikh'. mia autonomh koinwnia fusika kai 8a proodeuei alla oxi se fetixistiko epipedo alla se mia isoropia me tis anages kai tis epi8umies twn melwn ths. kata ta alla einai apo monh ths koinwnikh proodos afou antimetwpizei ola ta melh ths isotima..
polla akoma mporoume na poume alla perimenw prwta mia pio emperistatwmenh 8esh ή apopsh sou.
sas filw

bororo είπε...

otan milaw gia proodo, den exw kati toso sugkekrimeno sto mualo mou opws esu thes na sto orisw! Milaw gia afto to fetixistiko akrivos pou les esu! To thelw vre paidi mou, anysixia se ola ta epipeda, sousouro, den thelw iremia! Den mporw na dextw oti epeidi den xreiazomaste p.x. kaluteres videocameres tha stamatisoume na to erevnoume! I proodos den orizete apo tis anagkes tis koinwnias alliws o kosmos tha itan akoma epipedos (fusika kai upervalw alla fantazomai oti toulaxiston afto den xreiazete eksigiseis)

Einai asteio na milas gia mia koinwnia kai na les oti ola ta meli tis tha droun se omada kai tha apofasizoun sulogika klp klp klp apla diafwnoume giati esu pisteveis oti oloi oi anthrwpoi einai isoi kai sunepws tha mporesoun na suniparksoun enw egw oxi!

ara to koinwniki proodos anaferete ston diko sou tropo antilipsis! gia mena einai apla alli mia morfi koinwnias! den tha tin elega proodo!

gia na kanw ki egw ta erwtimata mou giati mporei re paidi mou na pareksigisa, i na min exw antilifthei katholou ti ennoeis! uparxei genikos sxediasmos se mia tetoia koinwnia opws tin anafereis i oloi mazi kai o kathenas monos tou travame koupi kai opoios einai poio dunatos pros ta exei tha pame! toulaxiston kanounme olou koupi pros mia katefthinsi? kai an nai pws skata kseroume poia einai afti? aftos pou den goustarei na paei pros ta ekei?

elli είπε...

Ας το πάρουμε από την αρχή λοιπόν.
Η ανησυχία και η επιθυμία για γνώση είναι μια ανάγκη των ανθρώπων. Σε μια ελευθεριακή κοινωνία η γη δεν θα ήταν αναγκαστικά επίπεδη εκτός αν τα μέλη της συγκεκριμένης κοινωνίας δεν έδειχναν κανένα ενδιαφέρον για την επιστήμη. Σίγουρα όμως θα είχαν αναπτύξει μια άλλη πτυχή πολιτισμού που εμείς αδυνατούμε να φανταστούμε.
Ο άνθρωπος είναι από φύση του πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό. Η ελευθερία δεν έχει κανέναν λόγο να δρα κατασταλτικά σε ατή του την ανάγκη.
Αν το σκεφτείς [και κάνεις κάποιες αφαιρέσεις] η αρχαία ελληνική δημοκρατία ήταν μια αμεσοδημοκρατία. Όλοι οι άντρες πολίτες είχαν δικαίωμα λόγου και ψήφου και άμα δεν γούσταραν μπορούσαν να σηκωθούν και να φύγουν… η φιλοσοφία, η επιστήμη και η τέχνη άνθισαν ιδιαίτερα εκείνη την εποχή και άνθισαν επειδή έτσι γούσταρε ο κόσμος - η κοινωνία η ίδια.

Άλλο θέμα τώρα
Πιστεύεις ότι οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι? Αυτό δεν είναι καν δημοκρατικό είναι φασιστικό!! Ποιος θα ορίσει ποιος δεν είναι ίσος με ποιόν και με τι κριτήριο? Θα στερήσουμε από αυτούς που δεν είναι ίσοι, με τους άλλους που είναι [θεέ μου!!], κάποια δικαιώματα ή απλά θα τους κοροϊδεύουμε [ή θα μας κοροϊδεύουν] και θα τους εκμεταλλευόμαστε για να ζούμε εμείς καλύτερα? Ε?
Η κοινωνική πρόοδος θα επέλθει όταν όλα τα μέλη της κοινωνίας έχουν τις ίδιες ευκαιρίες ή αν το έχουν ανάγκη ακόμα περισσότερες, για να εκφράσουν αυτό που είναι και αυτό που φαντάζονται και επιθυμούν, σεβόμενοι πάντα τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας. Ο σεβασμός και η αλληλεγγύη είναι πολιτισμός σε αντίθεση με την σύγχρονή πολιτική και πολιτιστική βαρβαρότητα όπου οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως άψυχα νούμερα πάνω στις γραφικές παραστάσεις των οικονομολόγων. Παράπλευρες απώλειες στον βωμό της μεγιστοποίησης του κέρδους. Αυτό δεν είναι πολιτισμός είναι απλά ανωμαλία και φετιχισμός εις βάρος της κοινωνίας και του πλανήτη.
Τέλος πάντων, το γάμησα……δεν ξέρω καν αν γίνομαι κατανοητή [ή απλά γραφική].

Όσο για αυτό που λες με το κουπί, η ίδια η κοινωνία αυτοθεσμίζεται [υπάρχει αυτή η λέξη?]. Κάνει δηλαδή τον σχεδιασμό της, ο οποίος όμως αν οι ανάγκες και οι επιθυμίες αυτής αλλάξουν μπορεί να ανασυνταχθεί. Όλοι μαζί τραβάμε κουπί και οι πιο δυνατοί, αν γουστάρουν, ακόμα περισσότερο. Αυτός που δεν γουστάρει να πάει προς τα εκεί, αν δει ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί καθόλου με αυτήν την ομάδα ανθρώπων σε κανένα σημείο, μπορεί να ρίξει μαύρη πέτρα πίσω του [να μαζέψει και πιθανόν άλλους που μοιράζεται τις ίδιες αντιλήψεις] και να πάει να βρεί άλλους που μπορεί ή να φτιάξει κάτι καινούργιο. Από την άλλη πάλι μπορεί να μην έρθει σε απόλυτη ρήξη και να συνεργάζεται με την κοινωνία σε κάποια πράγματα.[[ Χαζό παράδειγμα: όταν πάνε για ψάρεμα να μπαίνει στην βάρκα, όταν πάνε για κυνήγι να μην μπαίνει.]] Η κοινωνία δεν θα έπρεπε να τραβάει σε έναν μονόδρομο. Δίνει άπυρες δυνατότητες σε κάθε ένα από τα μέλη της να τραβήξει τον δικό του δρόμο.

Σταματάω γιατί έχω και άλλες δουλειές.
φιλιά

ilias είπε...

Vamos a ver...

Σε μεσες ακρες συμφωνώ με την ελλη γι΄αυτο και δεν θα αναλωθω στο να επαναλαμβάνω τα ιδια...

Θα πιαστω και εγω απο το παράδειγμα που εθεσες νικο γαιτι εκφραζει πολυ καλα την κοινωνια που ονειρεύεσαι να ζησεις. Πριν 8 χρονια λεγαμε ψηφιακη φωτογραφικη και ακουγοταν σχεδον επιστημονικη φαντασια... μεσα σε 3-4 χρονια απο το 1μεγαπιξελ φτασαμε στα 8 (σε μικρεσ δοσεις φυσικα ετσι ωστε καθε χρονο να χρειάζεται να αγοράσεις μια καινουργια ) και εκει σταματησαμε. Γιατι??? γιατι δεν μπορουν να φτιαξουν καλυτερες??? φτασαν στο οριο της τεχνολογιας..??? δεν το νομιζω.!.! απλα καταλαβαν οτι δεν ειναι οικονομικα συμφερων να συνεχίσουν να αναπτυσσονται γιατι αν το εκαναν δεν θα μπορουσαν να πουλήσουν την καμερα των 3μπ 100ε και την καμερα 8μπ 1000ε..το ιδιο συμβενει και με το i-phone και το i-phone 3G που θα κυκλοφορισει 5 μηνες αργοτερα για να αγορασεις και τα 2...ειμαστε ζομπι της καταναλωσης...μας πουλανε ψεμα και εμεις το αγοραζουμε με δόσεις θυσιαζοντας την ζωη μας και τον ελευθερο χρονο μας..ΔΟΥΛΕΨΕ ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΣΚΑΣΕ αν αυτο θεωρεις προοδο, τοτε ναι μια καπιταλιστικη κοινωνια οδευει ολοταχως στην προοδο που πλουτιζει τους λιγους και κοιμίζει τους πολλους. Θα μου πεις αυτο για εσενα ειναι θεμιτο καθως δεν ειμαστε ολοι ισοι και τι να κανουμε βρε αδερφε ειχαμε την τυχη να γεννηθούμε στα βορεια προαστια του ελλαδισταν...φταιμε!!!..ολοι αλλοι οι άπλυτοι μεταναστες απλα μου χαλανε την διαθεση οταν τους βλεπω μιζερους και βρωμικους καθως πηγενω στην δουλεια...μαλλον απο το να εισαι συνειδητά και κυνικα αηδιαστικος κρινοντας δια του αποτελσματος που βλεπεις. κατσε και σκεψου λιγο την αιτια που το προκαλεσε

μια κοινωνια με ολα τα μελη ισα χωρις ο καθε ενας να χασει την προσωπικότητα του, φυσικα και θα προοδευει αλλα θα προοδευει με βαση της πραγματικες μας αναγκες και οχι τις οικονομικες που μας εχει επιβαλει το κεφαλαιο...ποσο προδευεις εσυ καθε μερα στην δουλεια??? ποσες φορες γυρισες απο την δουλεια σου και ενοιωσες οτι πραγματικα εχεις κανει κατι παραγωγικο????..κατι χρησιμο για την κοινωνια και το κοινωνικο συνολο και οχι για το αφεντικο σου...αυτο δεν ειναι η βαση της προοδου?? σε αντιθεση αν σε αφηναν να διαλεξεις. Αν σου λεγανε κοιτα σημερα ανεπυξε ενα προγραμμα οσες γραμμες κωδικα γουσταρεις. οσο χρονο θελεις, πανω σε οτι θεμα σου καπνισει ..πες μου με ποση περισσότερη διαθεση θα καθοσουν να το κανεις..αυτο που θελω να πω ειναι οτι οσο και να σου αρεσει κατι για προσωπικου λογους, για χομπι, η για οτι παρομοιο.. το να το κανεις εξαναγκαστικα, καθημερινα και χωρις την θεληση σου συνεπαγετε με το να χασεις την διαθεση να το εξελιξεις.

Το ιδιο συμβενει στον τομεα μου...μετα απο μια καθυστερηση καποιον χρωνων τα κρατη πλεον εχουν καταλαβει οτι πρεπει να γινουν περιβαλλοντικά ευαίσθητα...γιατι πουλαει , γιατι εχει φραγκα και γιατι εχουμε οντως φτασει στα ορια τον πλανητη που θα ριξει μια πλυμηροσεισμοτσουναμο και θα ησυχάσει με την παρτι μας...οποτε το ριχνουν στην ερευνα...την ερευνα τις περισσότερες φορες την χρηματοδοτεί μια ή περισσοτερες εταιριες (!!!!!) μμμ..κατι δεν μαρεσει στα αποτελεσματα αυτων των ερευνων...

έχω βαρεθεί να ακούω για πλεονεκτήματα νεων τεχνολογιων που θα μπορουσαν να σωσουν τον πλανητη να χαμηλώσουν τις εκπομπες διοξειδίου στην ατμοσφαίρα να εξοικονομήσουν τοσουν τονους στερεών καυσιμων..που ολες εχουν το εξης μειονεκτημα : Δεν ειναι οικονομικα συμφεροθουσες ή δεν υπαρχει επαρκης ανεπτυγμενη βιομηχανια για να πεσουν οι τιμες...Στα Φ/Β παρκα που στηνουν στην ισπανια απο την συνολικη ισχυ που θα μπορουσε να παραχθει..παραγετε μονο το ½ ...γιατι??? γιατι οι κανονες τισ οικονομιας και οι νομοι που εχει θεσπισει το κρατος και η αγορα (γιατι μην ξεχναμε οτι αυτοι οι δυο μαζι φτιαχνοθν τους νομους) καθεστουν πιο συμφερων να αγορασεις την ταδε μπαταρια η τον ταδε μετασχηματιστή που θα χανεις μεν παραγόμενη ενεργεια αλλα θα κερδιζεις φραγκα....μα για καθηστε λιγο ρε παιδια ...γιατι στηνουμε φ/β για να βγαλουμε φραγκα ή για να προοδεψουμε σαν κοινωνια και να εχουμε ενα καλυτερο μελλον ..ετσι ωστε τα παιδια μας να ζησουν σε εναν παράδεισο και αλλες τετοιες μαλακιες που μας πουλάει ο πρασινος καπιταλισμος που ειναι πολυ τις μοδας τωρα τελευταια...(οικολογια στο χρωμα του δολαριου) (το θεμα με την ελλαδα και τα φ/β δεν το αγγιζω καν γιατι θα χρειαστω αλλες 5 σελιδες)


και οχι δεν εχουμε πολιτικο προγραμμα ουτε εμπεριστατωμενες αποψεις που θα χαϊδέψουν τα αυτια του λαουτσικου...σχεδιασμο εχουμε αλλα δεν ειναι οπως το φαντάζεσαι...δεν ειναι κατι που θα στο πω γιατι δεν μπορω..δεν εχω τα λογια...δεν ειναι μασημένη τροφη που που μου πεταξανε στο στομα. ειναι ενα συναισθημα καινουργιο με αρωμα αλτρουισμου αλληλεγγύης και απόλυτης ελευθεριας. Η χαρα του να δημιουργεις συλλογικα...σας εύχομαι να την νοιωσετε συντομα.

bororo είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
bororo είπε...

xa xa xa!

eimai koimismenos! i mallon oxi eimai ratstis, i akoma kalutera eimai fasistas! Eiste sovaroi kai oi duo sas? mou milate san na min exoume ksanasuntithei pote kai apla vrethikame edw pera!

eipame exoume diaforopoieithei alla oxi kai toso... gia ton theo diladi ritorevete gia ta agatha mia eleftheriakis koinwnias les kai sas eipa oti eimai efxaristimenos me tin ifistameni koinwniki katastasi! re pate kala?

otan milame gia isotita den anaferoume laoutsikous! otan milame gia texnologiki proodo den milame gia dimiourgia katanalwtikwn anagkwn1

pws na to kanoume re paidi mou, mporw na niwsw tin ennoia tis koinis sunidisis=>anagkis se KAPOIA polu sugkekrimena themata alla pragmatika den mporw na antilifthw pws afto tha mporesei na efarmostei pagkosmia!

anagnwriste tous sinomilites sas kai min mou milate san na vrethikame edw tuxaia! Oute fasistas eimai, oute ratsistis!

ilias είπε...

nai to kserw re niko oti den se gnwrisa xtes kai isws kai na pathiastika yperbolika ..alla mia frash opws ''egw den pisteyw oti eimaste isoi'' sygnwmh alla mono ws ratsistiki mporei na thewrhthei...de kserw nomizw oti ws ekfrasi apo monh ths den afhnei polla perithoria..

h texnoligikh proodos safws kai einai sundedemenh me ton katanwlitismo kai o xaraktirismos laoutsikos den exei na kanei me isothta alla me diaforetikothta..den thewrw ton laoutsiko katwtero mou se kamia periptwsh ...

an mou eleges oti eisai eyxaristhmenos me thn shmerinh katastsh tha epefta apo ta synefa ontws se kserw xronia kai kserw oti eisai perisotero skeptomenos anthrwpos para dapitis kai ayto einai ayto pou mou ekaneantipwsh kai antedrasa etsi epithetika...

bororo είπε...

gia na ksekatharisw tin skepsi mou epeidi profanos eimai epireasmenos apo tin douleia mou!

TO IDIO AKRIVOS PRAMA LEME! To den eimaste isoi den to ennoousa anwteroi i katwteroi PROS THEOU, enoousa akrivws diaforetikoi (oti les ki esu diladi lia) x==y (isoi), x!=y (diaforetikoi) kai oxi x > y || x < y (anwteroi i katwrteroi) diaforetika antikeimena re paidi mou ASXETA PRAMMATA. Gi afto ton logo den me ikanopoiei mia koinwnia pou mas thewrei olous isous! Den pistevw stis omoiomorfies! Profanws kai den anaferomai se isotita anthrwpinwn dikaiwmatwn!

Twra to an i texnologiki proodos exei sundethei me ton katanalwtismo, profanos kai exei alla den anaduetai eks oloklirou apo afton kai oute porevete teleiws parallila plai plai me tis anagkes ton viomixaniwn min ipervaloume!

elli είπε...

apo konta pote 8a ta poume gennaioi mou? na antallaksoume apopseis kai alla [[baria antikeimena :p ]]...

oso gia thn pagosmiothta tou susthmatos, auto einai polu makria kai den einai kan o stoxos. h "anarxia" 8a efarmostei se koinothtes-koinothtes pou mporoun na epikoinwnoun metaksi tous mesw diktuwn klp klp. alla den milame gia ena olistiko susthma. ka8e koinothta 8a exei ton diko ths tropo.
oso gia to ratsisths fasistas, den se apokalese kaneis etsi, sou eipame oti auto pou grafeis, mono etsi mporei na ermhneu8ei. opote prosexe ti grafeis, ayth h suzhthsh den einai proswpo me proswpo alla mia dhmosia suzhthsh..

elli είπε...

argggggg!!!! 8a ekneuristw!!!
poios milhse gia omoiomorfia? apo auta pou grafoume pio panw pws ebgales auto to sumperasma eeee???

niki είπε...

Πω πω πω, πω πω πω, τρεις μέρες είχα να μπω στο βλογημένο βλόγι μας και οι αναρτήσεις αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο. Μαζεύτηκαν πολλές και φοβερές ιδέες, πράγμα πολύ ευχάριστο, αλλά τώρα δεν ξέρω από πού να αρχίσω. Θα πρωτοτυπήσω και θ’αρχίσω από την αρχή. Και θα χωρίσω τις σκέψεις μου ανάμεσα σε αυτό το σχόλιο και το επόμενο ποστ.

Ομπάμα και αισιοδοξία

Το πρόσωπο δεν ταυτίζεται με την έννοια.. Ο Ομπάμα κέρδισε ιστορικές εκλογές χρησιμοποιώντας αισιόδοξα μηνύματα και όχι το φόβο, που σημαίνει οτι ο κόσμος ακόμα πιστεύει στην αλλαγή και μπορεί να κινητοποιηθεί κάτω από ιδέες που δεν έχουν να κάνουν μόνο με το χρήμα και τη βία. Για να εξηγούμαστε, αυτό είναι που φέρνει την αισιοδοξία και όχι η ελπίδα οτι ο Ομπάμα θα αλλάξει τον κόσμο. Και στο κάτω κάτω και μόνο το γεγονός οτι απαλλαχτήκαμε από την πιο εγκληματική και τρομοκρατική διακυβέρνηση που υπήρξε στις ΗΠΑ είναι λόγος να γιορτάζεις.

Λες οτι ξεγέλασε τους αμερικάνους που είναι έτσι κι αλλιώς ηλίθιοι και τρώνε Μπιγκ Μακ. Αν δεις τα νούμερα, συμμετείχαν 132 εκατομμύρια πολίτες στις εκλογές, νούμερο που είχε να επαναληφθεί από το 1908. Αυτοί που ψήφισαν τον Ομπάμα ήταν λευκή νεολαία, γυναίκες, Ισπανόφωνοι μετανάστες και αφροαμερικανοί. Δηλαδή ο κάθε πικραμένος, που στην καθημερινή του ζωή δεν έχει φωνή και δεν έχει ίσες ευκαιρίες. Πολλοί από αυτούς δεν είχαν ενδιαφερθεί να ψηφίσουν ποτέ πριν στη ζωή τους. Και το έκαναν τώρα γιατί κάποιος τους φάνηκε πιο αξιόλογος και διαφορετικός από τους υπόλοιπους. Αυτοί έβγαλαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, μια θέση που έχει τη δύναμη να επηρεάσει την τύχη ανθρώπων παντού στον πλανήτη (είτε μας αρέσει είτε όχι). Και αν ο Ομπάμα θέλει να ξανακερδίσει εκλογές, είναι εν μέρει και σε αυτούς τους ψηφοφόρους υπόλογος. Αν αυτοί δεν είχαν ψηφίσει, πιθανόν το 46% που διάλεξε McCain (κυρίως λευκοί συντηρητικοί και οπλολάγνοι) να κατέληγε πάλι να είναι η πλειοψηφία (βλ. Εκλογή Μπους) και να κυβερνούσε πάλι κάποιος εγκεφαλικά νεκρός με επικίνδυνες ιδέες (βλ. Πάλιν).

Το οτι βγήκε μαύρος πρόεδρος μου φαίνεται αυτονόητο οτι είναι πρωτοποριακό (σε χώρα εκτός Αφρικής προφανώς). Τη χρονιά που γεννήθηκε ο Ομπάμα (1961), πολλές πολιτείες στην Αμερική απαγόρευαν τους μικτούς γάμους σαν αυτόν των γονιών του και απαγόρευαν την ψήφο στους μαύρους. Τώρα η Αμερική είναι η μόνη χώρα της Δύσης που μπορεί να πει οτι το χρώμα δεν σου κλείνει την πόρτα στην πολιτική της ζωή. Ας σκεφτόταν να κατέβει έγχρωμος πολιτικός για πρωθυπουργός στην Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, (καλά, ούτε να αναφέρω την Ελλάδα)– χώρες που υποτίθεται αντιμετωπίζουν το θέμα του χρώματος χωρίς προκαταλήψεις πολύ πριν η Αμερική αναγνωρίσει τα δικαιώματα των μαύρων -, και με το ζόρι θα κατάφερνε να γίνει βουλευτής (κι αυτό σπάνιο).

Γαύδος

Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη οτι ένας προεκλογικός διαφημιστικός λόγος σαν αυτόν του Ομπάμα δεν μπορεί και μάλλον δε θέλει να αλλάξει τον κόσμο με τρόπο που εγώ κι εσύ ονειρευόμαστε. Αυτό που εσύ κι εγώ ονειρευόμαστε δεν είμαστε η πρώτη γενιά που το συνέλαβε. Το κίνημα των λουλουδιών και άλλα κινήματα του 70, για παράδειγμα, το εξέφρασαν – και το έζησαν, και το πίστεψαν, και το εφάρμοσαν – πολύ πιο έντονα και αληθινά απ’ ο,τι το κάνουμε εμείς σήμερα. Προσπάθησαν να ζήσουν σε μικρές κοινότητες αυτάρκειας, ισότητας και χωρίς ιεραρχίες και το όνειρό τους ήταν πανέμορφο. Να’μαστε όμως πάλι χωρίς βαλίτσες και με ένα πανέμορφο φεγγάρι. Δυστυχώς κανείς δεν τους ακολούθησε. Δυστυχώς ήταν φωνές στο κενό, έμειναν σαν άλλη μια ταμπέλα στο λεξιλόγιό μας που θεωρείται από το μέσο άνθρωπο ως κάτι αναχρονιστικό, ουτοπιστικό και αδύνατο, όπως κομμουνιστής, όπως αναρχικός.

Το να αποδεσμευτείς εσύ και οι φίλοι σου (που στο κάτω-κάτω βλέπουν τη ζωή όπως εσύ) από ο,τι δε σου αρέσει και το να πας να ζήσεις κάπου/κάπως με τον τρόπο που πιστεύεις πως είναι καλύτερος είναι πολύ σεβαστή απόφαση και με πυγμή. Το να πιστεύεις όμως οτι έτσι αγωνίζεσαι για να αλλάξεις τον κόσμο είναι αυταπάτη (και τότε είναι που αεροβατείς).

Ο καπιταλισμός σε παγιδεύει σε μια σχετικά άνετη ζωή, προωθόντας τον ατομικισμό έναντι της συλλογικότητας και βασίζεται και αλλάζει τις προτεραιότητες και τα κίνητρα της ανθρώπινης δραστηριότητας σε καθαρά οικονομικής φύσης. Είναι πολύ ισχυρά ριζωμένος ακριβώς γιατί σε δωροδοκεί με άνεση, γκάτζετς και ικανοποίηση αναγκών που σε κάνει να νομίζεις οτι έχεις. Το να πιστεύει λοιπόν κάποιος οτι η Μαρία και ο Κώστας θα συνειδοτοποιήσουν ξαφνικά το λάθος τους και θα τον ακολουθήσουν όταν θα τα βροντήξει όλα και θα ζήσει όπως πιστεύει είναι μεγάλη αυταπάτη. Όπως πολύ σωστά είπε και ο αδερφός Λιας (για τον Ομπάμα όμως), ένα χελιδόνι δε φέρνει την άνοιξη, και με το να κάνεις το προσωπικό σου κέφι δε θα φέρεις αλλαγή σε βάθος χρόνου και οι επιλογές σου θα πεθάνουν μαζί σου. Και η ελπίδα οτι ξαφνικά, από τη μια μέρα στην άλλη μπορεί να γίνει η μετάβαση από το σκληρό καπιταλισμό που ζούμε σήμερα σε μια ελευθεριακή κοινωνία χωρίς αφεντικά έχει διαψευστεί από την ιστορία και αυτό το ξέρουν και οι ανιστόρητοι όπως εγώ. Και την καλύτερη εναλλακτική στον καπιταλισμό να έβρισκες αύριο και να προσπαθούσες να την εφαρμόσεις, πιθανότατα θα αποτύγχανε. Γιατί δεν είναι τόσο απλό και εύκολο να αλλάξουμε τα θεμέλια του οικονομικού συστήματος. Χρειάζεται αλλαγή βασικών αξιών και ηθικής, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Αλλαγή στον τρόπο σκέψης και στην καρδιά μας. Αυτό μπορεί να γίνει. Αλλά γίνεται σε βήματα. Και χρειάζεται πολύ περισότερη δουλειά από το να αλλάξουμε τρόπο ζωής εγώ κι εσύ, εσύ κι εγώ (μόνοι πάνω στη γηηηηη), και να αυτοοργανωθούμε στη δική μας μικροκοινωνία. Πριν να αντιδράσετε σε αυτά που είπα μέχρις στιγμής, πλιζ διαβάστε το επόμενο ποστ.