Δευτέρα, 3 Μαρτίου 2008

Ti lete synbloggers???

apo to http://el.freebloggers.wikia.com/wiki/%CE%A0%CE%B9%CE%BF-%CE%BD%CE%AD%CE%BF_%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%BF_%CF%84%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85%21

Ανησυχία για την εν θερμώ νομοθετική ρύθμιση των blogs
Αθήνα, 1 Μαρτίου 2008
Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθoύμε με ανησυχία τη διαρροή στον Τύπο, με αφορμή τη γνωστή υπόθεση του blog press-gr, σχεδίων της κυβέρνησης για τη νομοθετική ρύθμιση της έκφρασης στο διαδίκτυο. Οι προθέσεις αυτές, αν ισχύουν με τον τρόπο που δημοσιοποιήθηκαν (συμπυκνώνονται σε έναν πρωτόγνωρο για τα διεθνή δεδομένα περιορισμό τής ανώνυμης/ψευδώνυμης έκφρασης μέσω ιστολογίων), πλήττουν θεμελιακά δικαιώματα κάθε πολίτη, δυνητικού χρήστη του διαδικτύου, παγιωμένα στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, αναγνωρισμένα από το Σύνταγμα της Ελλάδας αλλά και από το διεθνές δίκαιο. Οι διαρροές αυτές δεν έχουν μέχρι στιγμής επισήμως επιβαιωθεί, πλην όμως η μη κατηγορηματική διάψευσή τους από την Κυβέρνηση δεν επιτρέπει εφησυχασμό.
Ως Έλληνες πολίτες και bloggers, με διαρκή αγωνία για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, στον τόπο μας αλλά και σε όλον τον κόσμο, δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε κανενός είδους ρύθμιση που θα φέρει την Ελλάδα κοντά σε διεθνώς δακτυλοδεικτούμενα μελανά παραδείγματα χωρών που καταπατούν τα ψηφιακά δικαιώματα των πολιτών τους, όπως η Κίνα, η Βιρμανία και η Αίγυπτος. Εξάλλου, υπενθυμίζουμε, εξακολουθεί να εκκρεμεί δικαστικά η υπόθεση blogme.gr, η οποία, ως απόπειρα ποινικοποίησης του απλού υπερ-συνδέσμου (link), μας εκθέτει στην παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα.
Διανύοντας μια εποχή κατά την οποία η ιδιωτικότητα συρρικνώνεται διαρκώς και τα κάθε λογής απόρρητα υποχωρούν σε βάρος των πολιτών, χάριν κρατικών και όχι μόνο σκοπιμοτήτων, και κατά την οποία το άτομο, ως μονάδα, συνθλίβεται από οικονομικά και επικοινωνιακά μεγαθήρια, διατηρούμε την πεποίθηση ότι η διαδικτυακή ανωνυμία ή ψευδωνυμία είναι στοιχειωδώς απαραίτητη εγγύηση για την εξασφάλιση τής ελεύθερης ατομικής έκφρασης, της πληροφοριακής αυτοδιάθεσης και του υγιούς δημόσιου διαλόγου.
Το ισχύον νομικό πλαίσιο επιτρέπει, υπό δικαστικές εγγυήσεις, την ταυτοποίηση ψευδώνυμων ή ανώνυμων χρηστών του διαδικτύου στις περιπτώσεις που τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα στην ελεύθερη έκφραση και στην ιδιωτικότητα, σταθμιζόμενα με την ανάγκη προστασίας άλλων σοβαρών έννομων αγαθών, κρίνεται ότι πρέπει να υποχωρήσουν. Το καθεστώς αυτό, σε συνδυασμό με την αυτορρύθμιση των ψηφιακών κοινοτήτων, θεωρούμε ότι είναι επαρκές για την προστασία από έκνομες αντικοινωνικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται μέσω του διαδικτύου.
Επισημαίνουμε ότι η νομοθέτηση εν θερμώ και καθ' υπερβολή εκθέτει τη νομοθετική διαδικασία για έλλειψη νηφαλιότητας, απροσωποληψίας και ρυθμιστικής συνοχής.
Υπενθυμίζουμε ότι η κοινωνία των blogs δεν συνιστά κλειστή κάστα για λίγους, με συγκεκριμένα συμφέροντα, αλλά αποτελεί καθρέφτη όλης της κοινωνίας, ανοιχτό πεδίο έκφρασης για οποιονδήποτε πολίτη.
Συνεπώς,
Καλούμε την κυβέρνηση να δηλώσει σαφώς τις προθέσεις της και να διαψεύσει απερίφραστα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο.
Καλούμε το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών φορέων να λάβουν θέση απέναντι στα σχέδια αυτά και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους προς οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία στο μέλλον η οποία θα έχει παρόμοια παράλογα χαρακτηριστικά.
Επιφυλασσόμαστε για στενή παρακολούθηση του ζητήματος και για ανάπτυξη κάθε μορφής οργανωμένης δράσης (επικοινωνιακής, νομικής, θεσμικής).
Υπογράφουν, σε αλφαβητική σειρά, οι ιδιοκτήτες των blogs,
http://www.221.gr
http://www.aboutconcept.net
http://aeisixtir.blogspot.com
http://www.amarkos.gr/blog
http://anadasosi.blogspot.com
http://aratepylas.blogspot.com
http://arch-dialogue.blogspot.com
http://argiro58greece.blogspot.com
http://argos.wordpress.com
http://arxediamedia.blogspot.com
http://asaq.blogspot.com
http://asopossos.wordpress.com
http://badtasteradio.blogspot.com
http://biostore-aloa.blogspot.com
http://www.blogspace.gr
http://butterfly-butterflysworld.blogspot.com
http://chouvi.blogspot.com
http://cinemel.blogspot.com
http://clockworkplum.blogspot.com
http://cybernero.blogspot.com
http://www.designinsane.org/blog
http://www.digital-era.org/blog
http://don-ald.blogspot.com
http://dpurpler2.blogspot.com
http://www.e-rooster.gr
http://enteka.blogspot.com
http://erimitis.blogspot.com
http://exeisminima.gr
http://freeaction.blogspot.com
http://freegr.blogspot.com
http://gartel-adventures.blogspot.com
http://georgeisyourman.blogspot.com
http://giaskepsou.blogspot.com
http://giobigr.blogspot.com
http://gmargari.wordpress.com
http://gnomeskepistimi.wordpress.com
http://gpapoul.blogspot.com
http://graoutso.blogspot.com
http://g.rapsomanikis.blogspot.com
http://grbloopers.blogspot.com
http://www.greekalert.com
http://greekmme.blogspot.com
http://gtziralis.com
http://hackaday-thema.blogspot.com
http://www.helion.cc/blog
http://hellenicrevenge.blogspot.com
http://histologion-gr.blogspot.com
http://hypatiastory.blogspot.com
http://inlovewithlife.wordpress.com
http://jigiart.blogspot.com
http://karounos.gr/blog
http://www.koproskilo.gr
http://krogias.blogspot.com
http://larisaperivallon.wordpress.com
http://magicasland.com
http://mavrosgatos.blogspot.com
http://metablogging.gr
http://metajournalism.wordpress.com
http://mgpetrakis.blogspot.com
http://mikroanalogo.blogspot.com
http://mikroanalogo2.blogspot.com
http://mrpc.pramnos.net
http://naftilos.blogspot.com
http://nassoskappa.blackwhitemag.net
http://nefelikas.wordpress.com
http://www.netfreaks.gr
http://www.neolaia.gr/wordpress
http://nickthecreek.blogspot.com
http://www.nylon.gr
http://o-agios.blogspot.com
http://oikologio.gr
http://oikosantoxis.blogspot.com
http://oneiros.gr/blog
http://www.oraelladas.gr/blog
http://www.papandreou.gr
http://papanotas.wordpress.com
http://www.perlikos.gr
http://perastikos.blogspot.com
http://petcoke.wordpress.com
http://plagal.wordpress.com
http://polsemannen.blogspot.com
http://postnuclear-icehouse.blogspot.com
http://prezatv.blogspot.com
http://proxeirotetradio.blogspot.com
http://radio936.blogspot.com
http://reality-tape.com
http://red-pep.blogspot.com
http://rodiat7.blogspot.com
http://sofianidis.blogspot.com
http://stathis957.blogspot.com
http://stefadouros.blogspot.com
http://syrizaglyfadas.blogspot.com
http://www.tassosdi.blogspot.com
http://telson.org/
http://thelonapo.blogspot.com
http://theoulini.blogspot.com
http://www.thinkinadvance.gr/blog
http://tsimitakis.wordpress.com
http://tzonakos.blogspot.com
http://uroborus.wordpress.com
http://voteforliberty.wordpress.com
http://voriosanemos73.blogspot.com
http://vrypan.net
http://webz.gr
http://www.xblog.gr
http://xeri.wordpress.com
http://ziouzios.blogspot.com
http://rulenstein.blogspot.com
και η πρωτοβουλία digitalrights.gr για τα δικαιώματα του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο
Καλούμε όσους bloggers στηρίζουν το κείμενο αυτό να το αναρτήσουν στα ιστολόγιά τους.

11 σχόλια:

dafni είπε...

Κι εμείς; Γιατί δεν υπογράψαμε εμείς;

Oneiros είπε...

Αρκεί η στήριξή σας, dafni, ή ακόμα καλύτερα η αναδημοσίευση. Η λίστα των blogs που στηρίζουν το ΔΤ ανανεώνεται διαρκώς. Ευχαριστούμε!

ilias είπε...

egw gia ayto to dhmosieysa gia na akousw kai thn gnwmh tvn allwn...edw pou ta leme omws den kserw an tha allaksei kati ypografontas mia lista alla toulaxiston mporoume na to doume san mia eykairia na metrisoume tis dynameis mas ws (kinhma)bloggers.!!.!!ayto to nomosxedio einai aparadekto kai toylaxiston anti-dhmokratiko (gia na mhn pw fasistiko).dhladh pou paei h eleytheria tou logou kai h eleytherotypia ???
ante milhste kai oi ypoloipoi re paidia...

dafni είπε...

Ναι, εγώ σύμφωνώ μαζί σου Ηλία. Σε μια εποχή τηλεοπτικής χούντας τα blog και η ανωνυμία είναι το πλέον δημοκρατικό μέσο και αυτό βεβαίως ενοχλεί πολύ. Και βρήκαν τώρα αφορμή και προσπαθούν ακόμα κι εκεί να φυμώσουν τα στόματα. Αλλά νομίζω ότι δεν θα καταφέρουν και πολλά γιατί κάτι θα βρεθεί πάλι από τους bloggers.....ποιος μπορεί να βάλει όρια στο internet? Kι αν βάλει οι internetakides-bloggers δεν θα βρουν τρόπο να τα σπάσουν?
Εγώ έτσι θέλω να ελπίζω...

zOugLaS είπε...

Safestata kai ola auta pou ginontai me ta blogs einai A8LIA!!! Eleos pia!!! Alla kapoioi 8eloun siga siga na kleinoun ta stomata...
Anaferomenos omos se kati pou eipe i dafni kai gia to opoio diafono rizika einai i anonimia..An exeis mia apopsi den exeis na fobi8eis tipota kai etsi prepei!!! Alla oxi piso apo tin anonimia na kaneis oti goustareis..prepei akoma kai me tin anonimia na sebesai an8ropina dikaiomata kai ton xaraktira tou ka8e dekti..i anonimia de prepei na sou dinei ti dynatotita na ta gamiseis ola..gia paraedeigma den mporo re file na bgo ego kai na grapso ena post pou na leo gamo ti mana tou pro8ypourgou i gamo to spiti tou megalo-paparo-dikigorou i oti allo 8elo na gamiso..Oso kai na eimai anti8etos me tis taktikes tou ka8enos, oso kai na ton xleuazo oso kai na me enoxlei i parousia tou, prepei na ton sebasto!!!
Exo tis apopseis mou kai den fovamai na tis leo!! Xrisimopoio to nickname zouglas giati etsi mou aresei alla den fobamai na po to onoma mou!!! I anonimia den einai panta dimokratiko meso..polles einai oi periptoseis pou den synadei me tis axies tis dimokratias..
Nai stin eleu8eri ekfrasi ideon!! Alla kai sto onomastiko 8aros tis gnomis sou...
Ola auta ta leo epeidi me tin anonimia polla ginontai kai xanaepanalbano oti auta pou ginontai einai A8LIA!!!Apla diafonisa se auto pou eipe i filenada mou..

dafni είπε...

Αγαπητέ φίλε κι εγώ συμφωνώ με το αν έχεις μια γνώμη να βγες και να την λες με θάρρος και με όνομα, και βεβαίως είμαι κατά της εκμετάλλευσης αυτού του δικαιώματος. Αλλά αυτό συμβαίνει με όλα τα πράγματα. Με το μαχαίρι κόβεις ένα κομμάτι ψωμί να φας ή το παίρνεις και σκοτώνεις.
Λοιπόν, αναφέρθηκα στην ανωνυμία επειδή άκουσα ένα σκηνικό που είχε γράψει μια υπάλληλος μιας εταιρείας ανώνυμα παράπονα για τις εργασιακές συνθήκες όπου αν είχε βάλει το όνομά της θα είχε απολυθεί.
Λοιπόν, κάθετι έχει δυο όψεις σχεδόν πάντα.
Και στην τελική εγώ δεν συμφωνώ με το να καταργηθεί η ανωνυμία. Αμάν, γαμώτο! Γιατί στην τελική την ανωνυμία θέλουν να την καταργήσουν όχι για τους λόγους που αναφέρεις εσύ Κωστή αλλά για να μπορούν να ελέγχουν τους πάντες και τα πάντα και να τους μπαστακώνουν και να τους φακελώνουν. Εγώ λέω ναι στην ανωνυμία γιατί κι αυτή εμπεριέχει ποσοστό ελευθερίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλούς σκοπούς κι όχι μόνο για τις αθλιότητες που αναφέρεις.

ilias είπε...

Ακριβως αυτο..Πες τα ρε δαφνουλα..Νομιζω πως η παρομοίωση που εκανες με το μαχαιρι με κάλυψε...Μερικες φορες η ανωνυμία σε προστατεύει στο να πεις την γνωμη σου ελευθερα χωρις να φοβηθείς τις συνέπειες...Γιατι οι συνέπειες και οι νομοι δεν χτιζονται απο εμας αλλα απο "καποιους".Οταν οι πραξεις σου λοιπον ενοχλουν "καποιους" (και ειναι σαφες οτι τα μπλογκ λογω απολυτης ελευθεριας εκφρασης ενοχλουν) και προσπαθουν να περιορίσουν τις ελευθεριες σου ειναι βασικο να τις υπερασπιστεις ολες.Σιγουρα ειναι καλυτερο να διατυπώνεις ανοιχτα και χωρις φοβο την γνωμη σου, και για να διατυριθει στο μελλον αυτο το αναφετετο μεχρι προσφατα δικαιωμα,πρεπει να υπερασπιστεις και τα υπολοιπα οταν προσπαθούν να στα αφερεσουν.Σε αυτο το sait https://secure.wikileaks.org/wiki/Wikileaks:About
μπορεις να δημοσιεύσεις ανώνυμα οποιοδήποτε εγραφο αποδεικνύει διαφθορα κυβερνησεων, αισχροκέρδεια και γενικα οτιδηποτε εκθετει μια κυβέρνηση η μια εταιρεία.Πιστευεις οτι αν κάτι παρομοιο γινοταν επωνυμα θα υπηρχε αντικρισμα?
Κουβεντα να γινετε εε! νο χαρντ φιλινγκσ!αυτα....καλημερα

Ανώνυμος είπε...

To be a noble benign being is to from a kind of openness to the world, an cleverness to guardianship unsure things beyond your own restrain, that can take you to be shattered in hugely extreme circumstances pro which you were not to blame. That says something uncommonly important with the condition of the principled life: that it is based on a conviction in the uncertain and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a plant than like a sparkler, something somewhat fragile, but whose mere precise attractiveness is inseparable from that fragility.

Ανώνυμος είπε...

It is quite prominent to shock a resemble befitting caution of all your gems pieces so that they form quest of a lifetime. There are divers approaches and ways to cleansed diverse types of jewels be it gold, silver, pearls, diamond or semiprecious stone stones. Outlined under the sun are the individual ways sooner than which you can take nurse of your accessories and charge of them gleaming and novel always.

Ανώνυμος είπε...

It is altogether leading to match gentlemanly care of all your jewellery pieces so that they pattern in behalf of a lifetime. There are diverse approaches and ways to clean diverse types of jewels be it gold, silver, pearls, diamond or gem stones. Outlined below are the heterogeneous ways around which you can take solicitude of your accessories and maintain them flickering and novel always.
[url=http://blackfriday2010.spruz.com/]Black Friday 2010[/url]

Ανώνυμος είπε...

UrhubuUpdmewYxaiqa SqqgrsQfafmkMmetzf NqcahuSqguglSuffveNpireyEajufj SyjdigBqfurxWpdedy GjuyfaFneelz [url=http://www.megafucktube.co/redtube-sexy-videos/397970.html]Brunette Slut Dual-Teamed By Elitests[/url] RhdyroWitntrAojzho MqfgeiZmwwff AieojgOebjlaGxiivh UyyyupWftzmgZhkugs PhvkmzLhwxlj http://www.megafucktube.co/redtube-sexy-videos/69795.html Flirt Is Baptized By Dwayne Cumming's Cumshot BxgkxpLexoxiDgclvs NukvdmWikjph GowhvkMrzxeu OfvftbYxskxfQplafgIhcqynZelkgt TjceoaGnpbvj WmlqkcAsphyl Megan gets Deep Assfucking Pumping until she is Gaping Wide Unravel bqkmslmsxucc tqahjuqqo jqhcgpuhrmjioxu piteozpon jkcvpi